Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VOV-symposium IT-Strategie Defensie: Informatiegestuurd Optreden (IGO)

19 oktober, 12:00 - 18:00

Defensie transformeert naar een informatiegestuurde organisatie (IGO). IGO is een breed begrip. Het idee is dat alle gelederen van de organisatie door slimmer gebruik te maken van data – zowel vanuit gesloten bronnen als open bronnen – en het direct voorhanden hebben van data, effectiever en efficiënter kunnen optreden. Niet alleen in commandovoering, het inlichtingenproces en andere functies van militair optreden, maar ook in het materieelbeheer en de bedrijfsvoering zal dit concept steeds sterker worden toegepast. Denk hierbij aan toepassingen als predictive maintenance, situational awareness en beeldherkenning. De IT van Defensie speelt hierin een belangrijke rol in termen van people, process and technology.

De focus van dit VOV symposium ligt vooral op het onderwerp data science. U krijgt een beeld van het Defensiebrede beleid en de initiatieven die bin­nen het JIVC lopen met enkele concrete voorbeelden van IGO-toepassingen die al in realisatie zijn bij onder andere het Commando Landstrijdkrachten.

PROGRAMMA & SPREKERS

19 oktober 2021

12.00 – 13.00 Ontvangst met lunch

13.00 – 16.45 Symposium

16.45 – 18.00 Afsluiting met borrel

 

Kolonel Arjen Straver (Voorzitter van de VOV en tevens Hoofd van de Landgebonden IT binnen het JIVC) zal optreden als dagvoorzitter en het symposium inleiden en waar mogelijk stilstaan bij actuele ontwikkelingen.

Dhr Jacques Wetzels (Chief Data Offi­cer Defensie) geeft een toelichting op de IT-Strategie van Defensie en het daarvan afgeleide IT-uitvoe­ringsplan. Eigenaarschap van data blijft een uitda­ging ondanks de eenduidige belegging van de Proces Eigenaar (PE). Het lijkt erop dat iedereen het er wel over eens is dat data veel toegevoegde waarde kan opleveren. De eerste stappen zijn gezet en Defensie­onderdelen denken na over vervolgstappen. Er wordt gewerkt aan een laag gerubriceerd en hoog gerubri­ceerd data platform wat door de Defensie onderdelen gebruikt kan gaan worden. Het plan van aanpak voor de ontwikkeling van een High level architectuur voor data science is goedgekeurd door CIO- office: welke functionaliteiten (o.a. storage, netwerken en reken­capaciteit) zijn decentraal (lokaal) en centraal beno­digd?!

Dhr Arjan de Heer (Programmamanager Data Science bij het JIVC) gaat in op hoe JIVC de Defensieonderdelen zal ondersteunen met speciaal hiervoor ingerichte dienstverlening. Om data science projecten te kunnen uitvoeren zijn specialistische skills nodig en een moderne infrastructuur met een scala aan tools om data te analyseren en DS/AI algoritmes te ontwikkelen. Arjan gaat verder in op de inrichting van het Datalab en de investering in Dataplatform infrastructuren.

Tijdens de pauze is er de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en verder in gesprek te gaan.

Dhr Jetze Baumfalk (data scientist bij het Datalab van JIVC) zal jullie meenemen in de won­dere wereld van AI, data science en Machine Learning. Het zit in je telefoon, het zit in je auto. En tegenwoor­dig zit het ook in je tank! Artificial Intelligence is niet meer weg te denken uit onze wereld en ons werk, en wordt alleen maar belangrijker. Maar wat is het nou eigenlijk en hoe werkt het precies? Aan de hand van uitgevoerde projecten voor JISTARC/DIVI (military vehicle type detection) en de RAS-eenheid (autonoom tactisch redeneren) laat Jetze zien wat er zoal bij de CLAS gebeurt op het gebied van Data Scien

Tot slot geven dhr Erwin Lanting (directeur Tardis Research) en lkol (res.) Dick Oey een presentatie met praktijkvoorbeelden van hoe Open source intelligence (Osint) nu ingezet wordt bij Defensie. Tardis is een Nederlandse defensiepart-ner die Defensie-breed krachtige tooling en onder­steuning levert voor open source-, social media en darkweb (OSINT/SocMINT/WEBINT) voor intell, op­sporing en bewaken/beveiligen. Naast actuele cases wordt ook aandacht besteed aan het inpassen van OSINT in IGO processen.

MAATREGELEN

In afwachting van de aanstaande persconferentie vragen wij als bestuur om rekening te houden met eventuele aanvullende voorzorgsmaatregelen ten aanzien van COVID-19. Wij zullen u daar per email over informeren. Wij gaan er van uit dat we u in elk geval fysiek kunnen ontmoeten.

TENUE

Het tenue voor het symposium is voor actief dienen­den DT-1 en voor de overige leden DT-1 of tenue de ville (‘jasje & dasje’).

AANMELDEN

Aanmelden om deel te kunnen nemen kan tot uiter­lijk 8 oktober 2021 door het sturen van een e-mail naar secretaris@vovklict.nl onder vermelding van uw rang, voor- en achternaam, functie, eenheid, tele­foonnummer en e-mailadres of maak gebruik van onderstaand formulier.

Gegevens

Datum:
19 oktober
Tijd:
12:00 - 18:00

Locatie

Generaal-majoor Kootkazerne
Wolweg 100
Stroe, 3776 LR Nederland

Organisator

Secretaris VOV
E-mail:
secretarisvov@gmail.com