Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

2e symposium VOV

11 oktober, 12:00 - 18:00

Het thema van het symposium is Informatiegestuurd optreden in relatie tot C2-ondersteuning.

Nieuw: Aanmelden voor het symposium geopend!

Verregaande digitalisering, nieuwe gebruiksmogelijkheden en toepassingen van sensoren en het gebruik van netwerken hebben het vermogen om snel en adequaat in te kunnen spelen op veranderingen in de militaire omgeving en de effectiviteit van het militair optreden aanzienlijk vergroot. De mate en snelheid waarin een (militaire) organisatie, op elk niveau van het militair optreden, in staat is omgevingsbewustzijn (situational awareness) en inzicht in oorzaak-gevolg ketens (situational understanding) weet te ontwikkelen en vertalen naar activiteiten (actionable intelligence) zijn in hoge mate bepalend voor succes geworden. De rol van de Verbindingsdienst hierin is sterk veranderd: van het aansluiten van eenheden via telefonie naar het ondersteunen van de command en control op alle niveaus. Deze ondersteuning is in zeer hoge mate afhankelijk (geworden) van hoogwaardige communicatie- en informatietechnologie. De steeds snellere ontwikkeling van deze technologie biedt zeer veel mogelijkheden. Van snellere en adequate informatie over de status van de eigen troepen tot een gedegen situational understanding als het gaat om alle actoren buiten de Nederlandse krijgsmacht. Buiten de toegenomen mogelijkheden zorgt de afhankelijkheid er voor dat de C2-ondersteuning en daarmee de C2 kwetsbaar is als de technologie faalt door onjuist gebruik of door aanvallen van buitenaf. Hoe maakt Defensie nu maximaal gebruik van de mogelijkheden waarbij de risico’s zo klein mogelijk blijven?

1. Status eigen troepen
Binnen de krijgsmacht wordt veelvuldig gebruik gemaakt van management rapportages en reports and returns om het hogere management/de commandant inzicht te geven in de huidige status van personeel en materieel. Het verzamelen van data, de analyse en het beschikbaar maken van de informatie is een tijdrovende klus. Kan dit binnen de huidige stand van de techniek sneller, preciezer en vooral betrouwbaarder uitgevoerd worden?
Uiteindelijk kunnen commandanten snellere en betere besluiten nemen over inzet van troepen.

2. Informatiegestuurd optreden
De rol van de C2-ondersteuner omvat onder andere de taak om op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid, de juiste informatie voor de beslissers ter beschikking te hebben. In een wereld waar de hoeveel data, en daarmee ook de hoeveelheid informatie, toeneemt is dat geen gemakkelijke taak. Wat wordt van militaire systemen verwacht als IGO volledig door de Nederlandse krijgsmacht wordt doorgevoerd? Wat betekent dit voor bandbreedte, opslagcapaciteit, doorvoersnelheden, netwerkkoppelingen, etc.

3. Cyber Warfare
Nederland ontwikkelt de cyber attack capaciteit. Het Defensie Cyber Commando zet cyberwapens in om de belangen van Nederland te verdedigen. Hoe ziet een cyberaanval er uit? Kan zo’n wapen ook terugslaan op de Nederlandse systemen? Het hoe en wat van de cyber attack.

4. Cyber resiliance
Als Nederland de mogelijkheden ontwikkelt om cyberaanvallen in te zetten, dan zeker andere partijen op het wereldtoneel. Is het installeren van een malware detectieprogramma nog voldoende? De rol van de C2-ondersteuner is gericht op het verbeteren en versnellen van de C2 processen. Verandert zijn rol ook als er een toenemende cyberdreiging is? Is het nog voldoende om te vertrouwen op alleen techniek? Wat verwachten we van de C2-ondersteuner bij verhoogde cyberdreigingen?

Leden ontvangen binnenkort per e-mail een uitnodiging waarin het symposiumprogramma verder wordt toegelicht door de dagvoorzitter majoor Fokke Bruining, Stafofficier (Cyber), Afdeling IV&C4I – Directie Plannen -Defensiestaf. Tijdens het symposium zijn er diverse SME (Subject Matter Experts) presentaties, afgewisseld met interactieve workshops waarbij samen met de deelnemers de uitdagingen worden gedeeld en oplossingen besproken.

Reserveer donderdag 11 oktober in uw agenda – het beloofd een interessante dag te worden, die qua vakkennis niet gemist kan/mag worden!

Gegevens

Datum:
11 oktober
Tijd:
12:00 - 18:00

Locatie

Generaal-majoor Kootkazerne
Wolweg 100
Stroe, 3776 LR Nederland
+ Google Maps